Belgrad - bilder från resmålet

Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder och betyder "Vita staden" eftersom det fanns så många vitmålade byggnader i staden. Staden ligger längs Donau, vilken alltid varit en viktig trafikled i Europa.

Utsikt från borgen Kalmegdan där floderna Donau och Sava möts.

Parlamentsbyggnaden i kvällsljus.

En av stadens största berömdheter var Nicolas Tesla. Han var kanske den som mest bidrog till den moderna växelströmstekniken. Han tog fram många patent och vann något som kalldes "Strömkriget". Flygplatsen bär hans namn.

Sankt Savas tempel är den största ortodoxa kyrkan i världen, dock inte den högsta. Kyrkan har plats för 10 000 besökare. I källaren finns en krypta med Sankt Savas reliker. Kyrkan är relativt ny, den är faktiskt inte färdigbyggd än men används sedan länge som kyrka. 

Området Skadarlija i Gamla stan är Belgrads bohemiska kvarter med många mysiga restauranger och stort uteliv.

Dagsutflykt med vinprovning i Sremski Karlovski i bergsområdet Fruska Gora.

Här syns ingången till Belgrads tv-torn som ligger på berget Avala. 

När man är ute och åker på vägarna  ser man många gamla fina byggnader. Det är till exempel gott om kyrkor och gamla grekisk-ortodoxa kloster och gamla borgar.

I Sremski Karlovski fick vi även prova olika sorters honung som smakade olika utifrån vilka årstider och blommor som bina hämtade från.

Tv-tornet är Serbiens högsta byggnad och ligger på 204,5 meters höjd. Därifrån har man en mycket vidsträckt utsikt och det finns ett kafé där uppe.